Plassen of markeren

In de meeste gevallen gebeurd plassen zittend en markeren staand, echter kan een kat door verschillende oorzaken besluiten staand te plassen. Het is een complexe problematiek.

Plassen is het ledigen van de blaas, en alhoewel de geur informatie bevat heeft het niet de uitgesproken communicatieve functie van markeren, waarbij de geur, de hoeveelheid, de hoogte, en de besproeide locatie informatie overbrengen aan anderen katten, dieren en mensen. Zowel katers als poezen markeren en de uiteenlopende oorzaken kunnen door een deskundige achterhaald worden.


Plassen op de bank, kleding, bed en andere zachte ondergronden

Vaak plast een (jonge) kat perrongeluk eens op bed. Bijvoorbeeld omdat de kat opgesloten zat in de slaapkamer. Soms herhaald de kat dit gedrag, door een samenloop van omstandigheden. De kat ontwikkeld zo een voorkeur voor zachte ondergronden om op te plassen. 


Kleine en grote plasjes buiten de bak

De hoeveelheid plas, de vorm en de geur vertellen iets over de eventuele oorzaak van de onzindelijkheid. Zo plast de ene kat telkens op dezelfde plaats in huis, terwijl een andere kat overal in huis kleine plasjes doet. 


Maak jouw eigen website met JouwWeb