Conditionering; een sneeuwbaleffect

Om te begrijpen hoe je ongewenst gedrag kunt afleren, is het belangrijk om te begrijpen hoe het ontstaat.

Conditionering is een leerproces waarbij de kat leert dat bepaalde prikkels worden opgevolgd door een gebeurtenis  en of dat bepaald gedrag wort opgevolgd door een gebeurtenis.

Voorbeelden:

  • De kat heeft geleerd dat de deurbel wordt opgevolgd door (vreemde) mensen in huis.

  • De kat heeft geleerd dat je de balkondeur opendoet als hij er tegenaan krabt.

  • De kat heeft geleerd dat het krakende geluid van de zak kattenvoer wordt opgevolgd door brokjes in zijn voerbakje.

Katten leren heel snel. Laten we doorgaan op het laatste voorbeeld van het geluid van de krakende zak kattenvoer.

De krakende zak  kattenvoeding -->

De kat hoort het geluid van de zak kattenvoer en rent naar de keuken. Terwijl jij aan de opening van de zak staat te prutsen miauwt de kat en je kijkt hem even aan. Misschien zeg je iets als: ”Ja ja, het komt eraan!”

De kat heeft nu geleerd dat het miauwen een reactie van jou oplevert.

Koffie maken -->

Als jij een uur later koffie maakt in de keuken hoor je opeens de kat achter je miauwen. Omdat hij al eten heeft gehad geef je hem een kattensnoepje. Misschien zeg je iets als: “Maar je kan toch geen honger meer hebben, wil je nog iets lekkers dan?”

De kat is nu nog een keer bevestigd in de reactie op zijn miauwen.

De sneeuwbal

Dit sneeuwbaleffect rolt door tot het punt waarop jij een stap richting keuken zet en de kat voor je uit naar de keuken sprint om jou miauwend op te wachtend en dit volhoudt tot hij heeft gekregen wat hij verwacht.

Aanhoudende en harde vocalisatie is moeilijk te negeren!

Weerstand & frustratie

Op het moment dat bepaalde gedragingen voor jou een probleem worden en je het wilt veranderen, stuit je op weerstand bij de kat. De kat heeft immers een bepaalde verwachting. Als er niet wordt voldaan aan die verwachting zal de kat zijn gedrag nog beter laten zien. Het heeft immers tot nu toe (bijna) altijd succes gehad. Naast het feit dat dit soort aanhoudend gedrag erg moeilijk te negeren is, kan frustratie bij de kat ook voor andere gedragsproblemen zorgen. Hierdoor is het vaak makkelijker de kat “zijn zin” te geven.

Tijdens de gedragstherapie werken we samen aan manieren om het ongewenste gedrag van jouw kat om te buigen naar gewenst gedrag.

Maak jouw eigen website met JouwWeb