WIFI de ontkoppeling

Gepubliceerd op 15 augustus 2023 om 09:19

De ontkoppeling

Gisteravond trok ik de stroomtoevoer uit mijn modem en filmde dit ‘historische’ moment. Ik hoorde mezelf tijdens het filmen zeggen: “Back to basis”. Later vroeg ik mezelf af wat mijn norm van basisbehoeften eigenlijk is.

Verassend genoeg overvalt mij een bevrijdend gevoel, vergelijkbaar met de momenten waarop ik mezelf de toegang tot betalingsmiddelen ontzeg, om zo een eetbui te voorkomen. De rust ontstaat direct doordat de keuze, wel of niet, wegvalt en daarmee wordt gelijktijdig de vermoeiende interne discussie beëindigd. Zo is het nu ook. Want hoe vaak heb ik mezelf laten verleiden door series, het ene seizoen na het andere, waarbij ik ondertussen vaak ook met mijn smartphone bezig ben?

Tegenwoordig leidt immers elke vragende gedachte tot een greep naar mijn smartphone. Wanneer ik tijdens een bingewatch iemand zie eten, schiet de ‘avocado’ vraag door mijn hoofd. “Wat weegt zo een ding?” Ik graai naar mijn smartphone en op mijn ontgrendelde scherm zie ik een whatsapp melding. Na het bericht te hebben gelezen en beantwoord weet ik niet meer waarom ik mijn smartphone in mijn hand heb.

Uit automatisme open ik mijn email en vijf minuten later heb ik de week aanbiedingen van de Action doorgenomen en een korte blik geworpen op de nieuwe collectie schoenen van Nelson. Mijn vinger reikt al naar de Twitter app, maar dan duikt de avocado vraag weer op in mijn gedachten.

Allereerst controleer ik in de Appie app of er inderdaad ingevroren avocadoblokjes verkocht worden, jazeker. Ik switch naar Google en typ: ‘hoeveel weegt een gemiddelde avocado’, om zo te achterhalen hoeveel blokjes avocado ik moet afwegen. Het antwoord lees en sla ik op in Google Keep (het vlees van één avocado weegt gemiddeld 100 gram) en voor de zekerheid maak ik een screenshot.

Nu open ik de vers geïnstalleerde Nutribullet balance app, want daar had ik het recept gezien en, heel slim, direct opgeslagen in favorieten. Ondertussen wil ik ook weten hoe de Nutribullet balance werkt, want het apparaat kan via bluetooth gekoppeld worden aan een smartphone en zo ook als weegschaal fungeren. Ik schakel terug naar Google en typ: “gebruiksaanwijzing Nutribullet balance NB-205”. Automatisch wordt het PDF bestand gedownload en ongeduldig klik ik op ‘bestand openen met PDF-reader pro’. Ik begin verwoed te scrollen, maar als ik het antwoord niet snel genoeg vind raak ik geïrriteerd en sluit het pdf document.

Eén enkele vraag zorgt dus voor een gesprek op whatsapp, het lezen van mijn email, het bezoeken van twee webwinkels,  het (her-)openen van zeven verschillende apps, het maken van een screenshot en het downloaden van een PDF bestand. En dit is geen uitzondering, dit is het gevolg van de constante en directe toegang tot .. Alles.


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Rubina
2 maanden geleden

Geweldig geschreven, heel herkenbaar.
Ik wil bijna zeggen, wat een dapper besluit :-)
Ik begrijp heel goed dat het een bepaalde rust zal geven.. hou je je avontuur bij?
Wie weet volgen er wel veel meer in jou voetsporen.. “ naar de : “ terug naar de basis beweging “