En bedankt!

Gepubliceerd op 24 juli 2023 om 21:24

Ik neem mijn telefoon op en voordat ik de ‘lo’ opvolgend op de ‘Hal’ heb uitgesproken, trekt mijn vriendin van leer.

“Ik werk toch vrijwillig voor die instelling” begint ze. Ja, dat klopt. Ze is volledig afgekeurd, maar wil graag haar hersens blijven gebruiken en bovendien vindt ze het contact met collega’s fijn. “Anders wordt mijn wereld zo klein”, voegt ze toe.

Voor dat vrijwilligerswerk krijgt ze geen geld. Wel geeft de directeur blijk van waardering. Zo eens per kwartaal krijgt mijn vriendin een cadeaubon in de bus. “Dan hebben we het over €25,- á €30,- he” schreeuwt ze door de telefoon.

Door een samenloop van omstandigheden, waar ik geen touw aan vast kan knopen, zijn deze cadeaubonnen ter ore gekomen bij de boekhouder van het bedrijf. “Ik mailde hem dus om advies te vragen”, zegt ze.

Deze laatstgenoemde ondernam, na aanleiding van de email, direct actie en sloeg alarm. Hij nam contact op met de directeur, want cadeaubonnen zijn fraude en daar wordt streng op gecontroleerd. “Dus vraag ik hem”, de stem van mijn vriendin zit nu hoog in haar keel, “hoe weet een instantie dat de directeur mij per post een cadeaubon stuurt?” Nou, zo bleek, dat weet hij ook niet.

Mijn vriendin begint nu te huilen. Ze mist steun van de directeur, de persoon waar ze zo graag voor werkt. De directeur kan immers zelf een advies overdenken en eventueel naast zich neerleggen. Het bleef echter bij een liefdevol, dat wel, luisterend oor.

Ook krijgt mijn vriendin geen reactie op een email aan de betreffende boekhouder, met de directeur in de Cc. In de mail legt ze haar situatie uit, misschien kent de boekhouder deze niet. Ze biedt excuses aan voor haar emotionele reactie. “Maar, door zijn manier van communiceren voel ik me ongezien als mens, alsof het zakelijk belang boven alles gaat.” Dat laatste schrijft ze ook op. Maar zoals gezegd, het blijft stil aan de andere kant van de internetverbinding.

Ik begrijp zowel mijn vriendin als de boekhouder, ook al zeg ik dat laatste wel een andere keer tegen haar. Toch vind ik het standpunt van de boekhouder waar het deze situatie betreft, een gevalletje muggenziften en spijkers op laagwater zoeken. Dit gaat niet over structureel verkapte verloning, belastingontduiking en een uitkeringstrekker die zwart bijverdient. Laat mijn vriendin lekker genieten van een incidenteel en wat mij betreft, terecht bedankje.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.